2. APUVÄLINEET JA GEROTEKNOLOGIA KUNTOUTUSTYÖSSÄ
Apuvälinepalveluja kunnassa järjestävät
- terveydenhuolto
- sosiaalitoimi
- koulutoimi.
Apuvälineprosessiin kuuluu
- apuvälineen tarpeen arviointi (käyttäjän toimintakyky, apuvälineen käytön tavoite ja toimintaympäristö)
- apuvälineen sovitus, kokeilu
- apuvälineen hankita
- apuvälineen käytön opetus ja seuranta
- apuvälineen huolto ja korjaus.
Ortooseja käytetään tukemaan, oikaisemaan, suojaamaan kehon osia sekä estämään ja korjaamaan virheasentoja vartalossa sekä ylä- ja alaraajoissa, sekä niillä voidaan parantaa kehon osien toimintaa. Ortooseja ovat muovista, metallista ja nahasta valmistetut tuet ja tukisidokset, toiminnalliset lastat ja tukiliivit.
Ruokailun apuvälineillä voidaan helpottaa ruokailua monella tapaa. Kevyiden, paksuvartisten ruokailuvälineiden avulla kuntoutujan on helpompi syödä, jos sormien voima on vähäinen tai nivelet ovat kipeät. Raskaampia välineitä käytetään silloin kun ongelmana on käsien vapina tai pakkoliikkeet. Myös ranteessa olevat tarrapainot helpottavat usein tilannetta. Liukueste lautasen alla pitää lautasen paremmin paikallaan.
Pukeutumisessa helpottavat parhaiten helposti puettavat vaatteet. Edestä aukeavat vaatteet ovat helpompia pukea kuin pään yli puettavat vaatteet. Sukanvetolaite helpottaa myös sukkia laittaessa, jos potilaalla on ongelmia selän tai alaraajojen nivelten liikkuvuudessa. Pukeutumisen apukeppi on apu moneen pukeutumistilanteeseen, ja nappikoukulla saa napit sujuvasti kiinni.
WC- ja peseytymisapuvälineinä toimivat oikein sijoitetut tukikaiteet ja -kahvat. WC-korottajat on hyvä apu kuntoutujalle, jolla alaraajojen lihasvoima on heikentynyt. Erilaiset suihku- ja ammematot vähentävät liukastumisvaaraapeseytyessä.
Liikkumisen apuvälineillä mahdollistetaan kuntoutujan omatoiminen tai avustettu liikkuminen. Liikkumisen apuvälineen valinnassa on huomioitava kuntoutujan toimintakyky, johon kuuluvat
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti